Unfair Play

Jag måste tipsa om Michaels Gills inlägg om Fair Play. I en tävling som anordnas i några av Sveriges kommunikationsskolor gäller det att skapa en dagspressannons för en ideel organisation. I år föll lotten på antispelorganisationen Fair Play. Det är riktigt intressant att se vilket bidrag Fair Play juryn valde som vinnare - ett val som säger ganska mycket om organisationens utomståendes ställning när det gäller tv- och datorspel.

På andra sidan spektrat hittar vi en nyhet om hur spelbranschen fortsätter att ta ansvar genom en ny märkning av datorspel. Pegi-märkningen har nämligen utökats och förtydligats för att föräldrar bättre skall förstå vad deras barn egentligen spelar.

Jag var med om en händelse förra veckan i en Game-butik där ett barn på högst 10 år ville köpa Grand Theft Auto: San Andreas. Säljaren vägrade självfallet sälja spelet till ungen eftersom det var en 18-års åldersgräns på spelet. Barnets mamma stod dock i butiken och tyckte att det gick bra för hennes unge att köpa spelet varvid försäljaren upplyste föräldern om åldersgränsen och innehållet i spelet. Mamman rodnade, kunde inte tro sina öron och försökte då övertala sonen om att inte köpa spelet. Ungen svarar då att han ju haft San Anderas i två år nu och att enda anledningen till köpet var ju att hans skiva hade gått sönder. Här ger mamman upp och spelet inhandlas.

Säg mig nu, är det spelbranschen som ska stå ansvarig för vad barn spelar, eller är det föräldrar som fortfarande inte fattar trots att en schysst säljare klart och tydligt försöker förklara varför vissa spel är totalt olämpliga för barn?