Tips & Tricks: Testa din webblösning

Har du ibland funderat på en liten ändring av din webblösning men inte riktigt orkat? Man vet ju hur det är, det gäller att testa lokalt, man kanske behöver publicera om, en liten ändring kan leda till mycket arbete. Inte om du är lite lurig. Klistra exempelvis in denna snutt kod i ditt adressfält:

javascript:document.body.contentEditable='true'; document.designMode='on'; void 0

Nu är den webbsida som du kollar på fullkomligt i denna händer, eller rättare sagt, den kopia av webbsidan som ligger lokalt på din hårddisk. Jag lekte lite med Aftonbladets hemsida i demonstrationssyfte, som synes på bilden ovan. Du kan även flytta runt på bilder och allmänt ha det riktigt trevligt. Sen är det bara att klicka på F5 för att allt ska bli som normalt igen.

Låt oss gå vidare. Vad händer om du hittar en bugg som är svår att beskriva i text men som du ändå vill ha hjälp med? Ta en skärmbild är givetvis svaret. Enklast görs detta med excellenta verktyget Greenshot. Så fort du trycker på "Print Scrn" startar verktyget upp och du kan välja vilken del av en webbsida du vill ta en bild på, nästa steg är att spara din bildsnutt, vilket Greenshot sköter själv alldeles utmärkt.

Ibland händer det säkert att du vill testa din maillösning. Användare ska kunna skriva upp sig på din sajt och få hem ett mail med uppdateringar. Hur kan du vara säker på att det här funkar? Jo, genom att prova själv givetvis. Du kanske vill testa med fem eller tio epostadresser, jobbigt värre. Inte om du har Gmail. Här finns nämligen en finurlig funktion för utvecklare.

Säg att du har epostadressen namn.efternamn@gmail.com. Lägg till ett +test1 så får du plöstligt en ny adress att testa med. Så här: namn.efternamn+test1@gmail.com. Du kan egentligen få till vad som helst i suffixet: +12, +jajajaja, +funkardetta - bara din fantasi sätter gränserna. Och vips har du en ny mailadress för varje testtillfälle. Om du är lagom duktigt på att koda kan du säkert få till en automatlösning till och med. Alla mail hamnar i din originalinbox.

Slutligen kan jag tipsa om ett aningen mer avancerat verktyg. Säg att du har ett scenario som du brukar köra om och om igen. Varför inte automatisera detta? Enklast gör du det med Selenium IDE, ett tillägg till Firefox. Installera bara Selenium IDE, starta upp programmet, och lägg märke till hur det kommer att spela in ditt surfande och lagra det i ett skönt script. Viola! Nu slipper du köra igenom samma flöde för hand om och om igen.

Överkursen här är att spara ditt script i PHP, Java, .Net, Ruby eller vad det må vara. Detta sköts av Selenium IDE med två klick. Och sedan kan du få till en kombination med Selenium RC på en testserver för att köra med väldigt snygga, effektiva och automatiserade webbtester.

Det här är lite av vad jag gör just nu på jobbet. Om alla webbtjänster hade tagit sig lite tid att testa så hade vi alla sluppit de där obehagliga beta-taggarna på var och varannan webbsajt.