Tactial Iraqi

Läser hos Kotaku om ett nytt utbildningsspel vid namn Tactial Iraqi som utvecklats för att hjälpa amerikanska trupper i deras vardag i Irak. Målet är att soldaterna ska lära sig kroppsspråk, gester, hälsningsritualer och allt annat de kan tänkas behöva för att inte stöta sig med den irakiska befolkningen.

Idén är rätt lovande och jag hoppas att spelet ska lyckas, i minsta fall, dämpa de värsta kulturkrockarna.

Men... det finns ett par saker i Kotakus artikel som jag inte kan skriva under på. Det står bland annat "In Iraq, things like introducing oneself with out introducing others and showing the soles of one’s feet are considered rude." Visst, att introducera sig själv utan att introducera de andra som hängt med får väl räknas som oförskämt. Det är det väl även i USA skulle jag tro. Men att visa fotsulorna? Va? Det här måste vara något som är väldigt lokalt eller så har någon lyckats lura i amerikanerna en riktigt rolig och onödig grej.

Sedan läser jag följande. "Vilhjalmsson[1] recalls when an Iraqi man gestured at a female troop by rubbing his fingers together. The gesture meant friendship. Situations like this can lead to misunderstanding in the volatile war-zone." Umm... på vilket sätt gnuggade mannen ihop sina fingrar? Jag kan inte riktigt få den gesten till vänskap[2]. Det finns ett antal tolkningar som jag kan tänka mig. Ett är att be om pengar, det andra är om att be om tålamod och det tredje är väldigt oförskämt och är ungefär som att räcka långfingret åt någon. Jag ser inget vänskapligt i något av gesterna.

Men som sagt, jag hoppas innerligt att något positivt ska komma fram ur Tactial Iraqi. Gudarna ska veta att det redan räcker med spänningar i området och att det vore sorgligt om något så enkelt som en kulturkrock ledde till blodspillan.

Uppdatering: Att sova över saken hjälper alltid. Det finns faktiskt ett sätt att visa vänskap med fingrarna. Man tar pekfingrarna och gnuggar ihop utsidorna för att visa att man "glider åt samma håll". Motsatsen är att kroka fingrarna. Det där med fotsulorna har jag dock fortfarande inte fattat. Det är ju ingen fotbollsmatch det handlar om och jag tror att motparten allvarligt talat skiter i om du har dubbskor eller inte.

  1. Spelproducenten []
  2. Om det nu inte handlar om en lokal grej igen det vill säga []