Perversionerna kommer att fälla Saddam

Jag måste erkänna att även jag blev förvånad när Saddam åtog sig ansvaret för massakern i Dujail, i alla fall till en början tills jag drog mig till minnes Saddam-regimens perversa dokumentationsbehov.

Allting som Baathpartisterna gjorde har dokumenterats av dem själva. Jag tror att det ligger en känsla av stolthet någonstans som fått de här monstren att skriva ner och spela in alla grymma dåd de utfört. Efter Baathpartiets fall kom alla de här dokumenten fram och diverse irakiska och utländska dokumentärsfilmare tog sig an arbetet att sortera ut det överflöd av information som plötsligt dykt upp.

Ett antal filmer har släppts som resultat av detta. Alla väldigt obehagliga, hemska och rentav omänskliga. Jag har endast orkat se ett par dokumentärer som visats på de arabiska tv-kanalerna. Som en pervers version av Americas Funniest Homevideos får man som tittare bevittna hur Saddam, de sju medåtalade och många fler begå den ena omänskliga handlingen efter den andra.

Irakiska medier har inte heller varit sena med att publicera dokument undertecknade av Saddam. Här finner man avrättningsorder, våldtäktsorder, fängelsedomar, egendomsförstöringsorder och allt vad man kan tänka sig. Allting väldigt väldokumenterat och rakt på sak.

Saddam och hans försvarsadvokater må bestrida bevisen hur länge de vill. De kan dock inte ändra faktum att de finns där, svart på vitt. Ironiskt nog är det Baath-regimens egna dokument som kommer att vara det starkaste beviset mot dem.

Det är Saddams egna perversioner som kommer att fälla honom.