Krigsförbrytare i Sverige

Jag minns när den irakiska regimen föll för fyra år sedan. Redan då gick snacket bland de ansvariga politikerna om att söka sig till Sverige. Tariq Aziz gjorde det officiellt genom att söka asyl, vissa av Saddams bröder ville ta sig in i landet i smyg, så vitt vi vet har de kanske redan gjort det. Och nu snackar vi om människor på höga poster och med stort ansvar för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Underhuggarna finns redan här och de har andats ut för länge sedan. Det är ingen som jagar dem i Sverige.

Jag vill minnas att jag stötte på en soldat ur Saddams armé när jag jobbade kommunalt med långtidsarbetslösa för rätt länge sedan. Den här killen hade ju flytt från Irak och jag försökte ge honom en chans. Det blev hyllningar till baathpartiet och jag bröt kontakten med honom. Sedan kom vi på att han inte gjorde det han skulle vid datorn, den mesta av tiden spenderades istället på sjuka filmer där terrordåd i Irak hyllades. Vi delade ut en varning och den här soldaten valde att inte lyssna. När jag sedan skulle samla bevis för en avstängning kom jag att må fysiskt illa. Ohyggliga bilder och filmer gick att hitta i mannens personliga mapp. Det som till en början skulle ha varit en avstängning av interneträttigheterna i någon veckas tid blev nu en utredning hos socialen och soldaten omplacerades. Jag vet inte vad som blivit av med honom nu, men jag är rätt säker på att han inte misstänkts för krigsförbrytelser i alla fall.

Enligt SvD håller en förändrig på att äga rum. Sverige riskerar att bli en fristad för krigsförbrytare och det är det ingen som vill. Nu satsar därför polisen på att utbilda sig i ämnet för att sedan försöka jaga rätt på folk som gömmer sig i landet. Det är korrekt och hedersvärt. Krigs- och människorättsförbrytare ska inte ha en chans att leva sina liv utan att först prövas i en domstol. Deltar man i spelet finns det ett pris att betala, förr eller senare.

Ser för övrigt i artikeln en notis om den före detta irakiska arméchefen Nazar Al-Khazraji som "försvann" från Danmark när landet började utreda hans roll i massakern mot kurderna i Halabja. Det går rykten i Irak nu om att Al-Khazraji kan vara på väg tillbaka i rollen som arméchef. Tydligen ska han vara tillräckligt hårdhudad för att kunna slå ner på de olika terrorgrupperna i landet, han är dessutom sunnimuslim vilket tordes blidka de före detta baathpartisterna som motsatt sig varje försök till att få till ett lugn i Irak.

Ena dagen folkmördare, andra dagen arméchef? Hoppas verkligen inte det. Med den utveckling som nu sker i bland annat Sverige kan man hoppas på att Al-Khazraji och andra som honom skall tas till fånga och ställas inför domstol innan de hinner ställa till det ännu mer.