Dog på grund av icke-vård

Jag har fått ännu mer information om min kusins bortgång, främst gällande varför läkaren vägrade att behandla honom.

Det gör tyvärr saker och ting värre än vad jag först trodde. Dessutom visar det på den tragik som äger rum i Irak.

Riadh mådde efter omständigheterna väl har det nu visat sig. Misshandlad och skjuten vid njurtrakten var min kusin ändå vid medvetande. Hans familj körde honom till närmaste sjukhus och där förvägrades de vård på grund av ett överfullt sjukhus.

Man åkte till ett andra och sedan ett tredje sjukhus. Samma scenario inträffade även där. Läkare som kallblodigt vägrar vård. Jag vet nu att det var den inre blödningen som tog död på Riadh. Hade han fått en snabb behandling vid det första sjukhuset så hade chansen att han klarat sig ökat markant. Men nu blev det inte så.

Det är tragiskt och ofattligt. Han dog på grund av icke-vård. Jag vet inte om läkarna har sett för många liknande fall att de helt enkelt slutat bry sig. Jag vet inte om de har haft enormt mycket att göra att de helt enkelt inte orkat. Jag vet ingenting.

Men det här säger oss någonting om dagens Irak.

Det är ett likgiltighetens och egoismens land. Överallt, från toppskiktet av korrupta politiker till vanligt folk som söker sig ett jobb i ett land där arbetslösheten idag ligger på 60% är det samma mönster som upprepar sig.

Om jag inte tjänar något på det så är det inte värt att göra. Det har redan kostat ett liv för mycket.