Zombies on your lawn, spelmusikens utveckling

Jag är inte riktigt säker på när det började, men någonstans tror jag att David Bowie var först ut när han skrev soundtracket till Omikron: The Nomad Soul. Det var dock inte förrän när Valve släppte Portal med slutlåten Still Alive av Jonathan Coulton som det hela tog fart. Plötsligt blev singing/songwriting en viktig del av spelupplevelsen. Och som vanligt när det gäller spelbranschen är konkurrenterna snabba med att ta efter.

Nästa stora hit blev roligt nog svensk. Indieutvecklarna Mazapán släppte ett metaspel med namnet You Have To Burn The Rope och halva upplevelsen gick egentligen att finna i slutlåten.

Ännu en svensk hit fick vi se med hjälp av DICE som med Mirror's Edge lyckades göra Lisa Miskovsky internationellt känd på ett sätt som hon inte lyckats med själv. Absurt nog hette även den här låten Still Alive, till skillnad från de föregående exemplen var dock det här en seriös låt där inte ens ett uns av humor kunde skönjas, och som sådan en viktig pusselbit i sagan Mirror's Edge.

Nu senast har casualgiganterna Popcap skapat en underground-hit. Låten heter Zombies On Your Lawn, sjungs av Laura Shigihara och används som promotion till kommande spelet Plants vs Zombies. Kolla in den supercharmiga låten/videon nedan:

Det går även bra att ladda ner mp3-varianten.

I och med att musik är en så otrolig stark trigger är det egentligen bara förvånande att det är först på senare tid som vi har börjat se en koppling mellan spel och sång. Jag är dock övertygad om att fler exempel är att följa.

Har du någon favoritlåt? Tipsa gärna, men då helst om låtar specialskrivna för ett visst spel. Kommentarsfältet fungerar utmärkt.