WordPress 2.3 Beta 3

WordpressFrån och med nu drivs den här bloggen av WordPress 2.3 och kommer att fortsätta göra det tills 2.4 kommer ut. Jag har senaste tiden känt ett behov av att förändra, att konstant byta tema är tröttsamt i längden och när 2.3-betat utannonserades kände jag att det var ett bra projekt att jobba med.

Än så länge funkar det ganska bra, förutom mystiska bloggkrascher som inträffar titt som tätt... hehehe

Installationen är som alltid föredömligt enkel och när man väl sitter med en skarp version är förändringarna till en början osynliga. Lite efterforskningar visar dock att mycket ändrat sig under skalet.

Den största nyheten är det officiella tagg-stödet. Till synes är det väldigt likt Ultimate Tag Warrior men är självfallet väldigt mycket mera integrerat i systemet. Att sätta taggar på inläggen är numera ännu enklare än tidigare då funktionen ingår som standard - likväl är den ännu förvånansvärt anonym.

Funktionen man sätter för att visa taggarna är föredömligt enkla
< ?php the_tags( 'Tags: ', ', ', ''); ?>, jag har dock ännu inte hunnit gräva tillräckligt djupt för att hitta godbitarna. Någonting jag är säker på är dock att jag kommer att gå över till det här inbyggda systemet, allting blir liksom väldigt mycket enklare då.

En anmärkningsvärd förändring är att man droppat technorati-stödet för att visa senast inkommande länkar i dashboarden. Numera är det Google Blog Search som står för funktionen, och de inkommande länkarna till min blogg kan man till exempel hitta här.

En bra grej är det utökade plugin-stödet. Nu visas en länk i plugins-sidan så fort en uppdatering av dina installerade plugins går att hitta i det officiella plugin-biblioteket. En smart och välbehövlig funktion för den som inte orkar hålla reda på versionsnummer själv.

En mer osynlig nyhet finns när man tittar på databasen. Här har två nya tabeller fått skåda dagens ljus. wp_term_taxonomy och wp_term_relationships. Dessa har givetvis med det nya taggsystemet att göra.

För att sammanfatta, det finns ett par coola funktioner i WordPress 2.3 att se fram emot. Jag råder dock ingen att uppdatera redan nu, men till den 24:e september är det definitivt värt en nedladding.