Vuxna slutar inte med spel

Tvärtemot vad många trott växer vi inte från dator- och tv-spelen när vi blir äldre. I alla fall inte i USA där Nielsen//NetRatings genomfört en undersökning som nu publicerats hos Reuters.

Statistik från mätningen visar att 37% av hushållen har tillgång till en stationär konsol medan 16% äger ett bärbart dito. Av dessa konsolägare är 71% gifta och 66% har barn.

Detta är egentligen inte så konstigt. En spelkonsol kostar pengar, mycket pengar. Och råd har personer med arbete. Samtidigt har spelbolagen själva vänt sig till denna målgrupp genom att utöka funktionerna i konsolerna. Nu för tiden kan man inte bara spela spel på sin konsol, man kan även titta på film, lyssna på musik, surfa och allmänt utnyttja diverse multimediamöjligheter (är inte det här ett ord från 1994?).

De som går mot strömmen är Nintendo med sitt Wii. Här verkar dock satsningen vara riktad mot "nintendads" - föräldrar som vuxit upp med Nintendos gamla konsoler och som nu önskar introducera sina barn till spelvärlden.

Överlag tror jag att statistiken är mer eller mindre överförbar även till svenska förhållanden. De samtal jag fört och de siffror jag kommit över verkar tyda på saken.

I slutändan kan man hoppas att den här utvecklingen ska leda till en genomtänkt och saklig speldebatt. Speciellt nu när Tyskland verkar vilja trycka in sitt fula tryne i EU-regelverket gällande spelens vara och icke-vara.