Vindkraftverk och grenar går inte ihop

Vindkraftverk är hett - en förnyelsebar energikälla - väldigt miljöpolitiskt korrekt. Förvisso finns det ett par problem. Vindkraftverk är ingen vidare effektiv energikälla, det finns en teoretisk gräns där vindkraftverken sägs kunna omvandla upp till 60% av rörelseenergin till el. Och så har ju en och en annan fågel flugit in i rotorn för att ögonblicket senare återfödas som en fisk. Tidigare i år lyckades dessutom ett rotorblad lossna av ett vindkraftverk på Gotland för att sedan slungas iväg fyrtio meter, tänk om det hade landat på ett får?

Ett mer allvarligt tillbud har annars inträffat på någon anonym ort, Gizmodo är snabba med att plocka fram ett filmklipp från olyckan - och en sak kan man konstatera - det är coolt med haverier.

Ett tips här vore att inte placera ett vindkraftverk nära några träd. Uppenbarligen blendar ju rotorblad rätt bra. Det bådar illa för Sverige där träd fortfarande faller på el-ledningar trots att vi numera lärt oss att det inte heller är en vidare bra kombination.