Vi mår bra

wefeelfine.jpgHar du hört talas om Jonathan Harris och Sependar Kamvars känsloprojekt We Feel Fine? Det borde du ha gjort, och om inte är det inte för sent att ändra på saken.

Sedan augusti 2005 har våra känslor kategoriserats. Känslor har skördats från bloggar och samlats under ett tak, nämligen projektet We Feel Fine. Ett konstant sökande pågår efter termer som "I feel" eller "I am feeling", otaliga sökspindlar finkammar webben och så fort de hittar de två termerna eller varianter därav registreras resultatet i en databas. Säg till exempel att du skriver "I feel great" eller "I am feeling tired" - We Feel Fine kommer då att spara dina känslor för att sedan sammanställa dem i en databas ihop med info om fysisk adress, kön, ålder och annat sökspindlarna hittar.

Nu kanske du undrar varför detta görs? Svaret är statistik. På We Feel Fine findings listas våra känslor för allmän beskådan. Här får jag till exempel att människor i åldrarna 20-29 är duktigast på att skriva om sina känslor, att januari 2006 var den känslotätaste månaden hittills, att Singapore är den sorgligaste staden, att Denver är den argaste staden och att Hawaii-bor är lyckligast.

Som om allt detta inte räckte kan vi dessutom få en ögonblicksbild av känsloläget i världen just nu. En java-applikation presenterar nämligen våra känslor i grafisk form.

Se vad mycket man kan göra med lite teknik... We Feel Fine är ett underbart konstverk. Missa inte att utforska sajten i din egen takt, det finns mycket att hitta och mycket att se.

Inlägget pingar intressant.se.