Vad är DeltaT?

En liten oskyldig fråga jag fick här om dagen väckte många minnen till liv. Minnen från gymnasiets Fysik A, ganska obehagliga minnen om man säger så. Fysik A är en sådan kurs som visar allt det som är fel med dagens skola. I grundskolan ansåg jag att allting var enkelt, matten var en av de roligaste ämnerna, till så lika fysiken. Allting var praktiskt, hade en logisk mening och förklaring och framför allt var allting så jäkla kul.

Sedan kommer man till gymnasiet och möts av Fysik A. Stenhård teori, en jäkla massa formler man skall kunna utantill och framför allt förstå - plus en hel del torra lektioner där man fick kämpa för att hålla sig vaken.

De flesta av oss reagerade på samma sätt, vi gav upp. Vi började se lektionerna i Fysik A som ett gissel och ämnet var vårt fiende. Till motsats från grundskolan hade gymnasiet lyckats med att göra fysiken till en totalt ointressant upplevelse. Jag blev självklart icke-godkänd. Efter en sommarkurs och en omtenta lyckades jag dock få upp betyget till godkänt - men inte ens det var lätt då min hjärna hade bestämt sig för att blockera ämnet.

Vad det svenska gymnasiet behöver är att finna ett sätt att återigen göra skolämnerna intressanta, misslyckas detta så kommer den nuvarande utvecklingen med ungdomar som fyller komvux-salarna att fortsätta.

Vad är DeltaT undrar du?

Det är skillnaden mellan två temperaturer, inte för att jag vet var nyttan i den vetskapen ligger.