Uppenbar diskriminering

naseer kör bilJag kommer aldrig att förstå den öppna diskrimineringen av kvinnor i trafiken.

En Linköpingbo bytte kön från man till kvinna. Trots sina 25 skadefria år i trafiken fann hon till sin förvåning att hennes försäkringsbolag Folksam plöstligt hade höjt hennes helårspremie med 1200 kronor. Detta skriver SvD.

Den enda skillnaden mellan föregående år och nästa har varit hennes kön. Från man till kvinna.

Mer uppenbar diskriminering finns inte.

Det är en myt att kvinnor kör sämre än män. Det finns urdåliga förare hos båda könen. Att man inför en sådan här uppenbar form av könsdiskriminering är upprörande.

Detsamma gäller för övrigt myten att unga förare är sämre förare än äldre. Visst blir man säkrare bakom ratten med erfarenhet, det finns dock nackdelar att ta hänsyn till även här, nämligen dumdristigheten. Det har vi nog alla varit med om. "Jag har kört bil i 30 år, jag vet minsann bättre... bla bla bla."

Världen skulle bli lite ljusare om vi kunde sluta diskriminera varandra på grund av generaliseringar. Ge alla en chans. Ställer vi till det, ja, då ska vi betala priset. Men straffa oss inte på grund av vårt kön, vår ålder eller var vi kommer ifrån. En attityd som inte bara ska gälla försäkringsärenden utan även livet i allmänhet.