Tröjan som inte var?

landslagstroja.jpgNär media rapporterade förra veckan att en skolklass nekats att fotograferas för skolkatalogen på grund av att de bar landslagströjor i skånska Klagshamn var jag en av många som tyckte att rektorn betett sig väldigt underligt, speciellt med tanke på att det var en landskamp mot Danmark runt hörnet.

Nu får jag dock via politikerbloggen reda på att nya uppgifter dykt upp i fallet. Enligt Skånska Dagbladet ska nämligen barn till Sverigedemokrater kommit fram med förslaget, säkerligen som en provokation. Vad värre är har uppgifter dykt upp som menar att det endast var ett fåtal elever som egentligen hade en landslagströja på sig. Resten var klädda i tröjor med tryck av svenska flaggan, nationalsången och symboler från asatron. Symboler som i sig är oskyldiga och icke kränkande, men som i en politisk manifestation klart uppfattas som nationalistiska. Det hela sätter bilden av vad som egentligen hände vid Strandskolan i Klagshamn i ett annat ljus.

Vidare talas det om utpressning och påtryck. De elever som ångrat sig eller inte velat ställa upp har bland annat kallats för "hobbyblattar".

Vad som verkligen är sant i den här historien ligger säker någonstans mitt i mellan den första versionen och de nya uppgifterna. Då Skånska Dagbladets källa är anonym och Strandskolans rektor Pär Blondell avböjt att kommentera kan man inte ta Skånskans senaste uppgifter heller på största allvar.

Mina egna erfarenheter säger mig dock att det är sannolikt att barn till Sverigedemokrater i kommunen blivit tillsagda att genomföra detta. Under min egen skoltid för mer än tio år sedan var stämningen rätt hård och de olika grupperingarna försökte provocera varandra med alla tillgängliga medel. Skolfotobråket kan mycket väl vara ett sådant fall.