Town of Salem

townofsalem

Ett spel om mord, lögner, svek och maffiabröder. Ett digitalt Cluedo. Ett whodunnit i din webbläsare. Detta är Town of Salem, ett spel som nu ligger i slutfasen i sitt kickstarter och som nästan nått sitt finansieringsmål. Viktigast av allt dock, Town of Salem är förbannat kul att spela.

I starten av en runda av det här spelet får du möjlighet att konfigurera ditt utseende - hur din karaktär kommer att se ut, var den ska bo nånstans och lite sådant. Sedan kommer kanske det viktigaste taktiska steget - namngivningen. I och med att det här är ett spel där man kan mörda och svika varandra har jag märkt att namnet spelar en väldigt stor roll, kalla dig något löjligt, pretentiöst eller misstänksamt och du kommer att förlora redan i inledningen. Se därför till att vara så anonym som möjligt i ditt val av namn, jag brukar välja att heta sånt som "Melinda" och "Robert" - helt oskyldiga och rätt vanliga namn.

Efter detta steg kommer Town of Salem att förse dig med en roll och denna roll kommer att förse dig med ett mål. Den mest vanliga rollen är den av en stadsbo, där du har sådana yrken som läkare, vakt, fängelsedirektör, veteran med mera. Här gäller det då bara att överleva spelet ut. Riktigt roligt blir det dock när du får troll-rollerna som mafia, seriemördare, gycklare och skvallerbytta. Här går då ditt uppdrag oftast ut på att se till att döda alla stadsbor och på så sätt få den onda sidan att vinna.

Upp till 15 personer kan spela mot varandra, ingen vet vad de andra har för roll i starten av spelet, och metat i en runda Town of Salem är att ta reda på vilka de olika rollerna är så att du kan planera ditt nästa drag. Man chattar med varandra medan spelet pågår och ju mindre folk det är kvar på spelplan desto roligare och intensivare blir spelet. Ge gärna alfaversionen en provrunda, det är gratis och funkar i webbläsaren.

Själv har jag, litet oväntat, fastnat helt för konceptet. Ser fram emot all vidareutveckling som nu utvecklarna på Blank Media Games håller på med.