The rumors of my death have been greatly exaggerated

pc gaming allianceEfter de senaste diskussionerna om datorspelens eventuellt hopplösa situation kommer Martin Lindell och säger det som det är i ett inlägg hos Dataspelsbranschen. Martins analys, uppbackad av pedagogiska siffror visar på en tydlig trend, datorspelen (i Sverige i alla fall) mår lika bra som de alltid gjort. Faktum är till och med att de mår lite bättre för varje år som går. Här kan man då fråga sig varför det finns en känsla av att PC-spelen är på väg åt fel håll?

Förklaringen tordes vara enkel. Datorspelen har numera en mindre del av den totala kakan. Konsolspelen är på stark uppgång och i den totala försäljningen har dessa till och med en liten ledning (53,3% mot datorspelens 47,7%). Trots detta slår datorspelen rekord i värde år 2007. Detta beror på The Sims-serien och World of Warcraft säger du nu kanske, men statistiken motbevisar dig, i Sverige har det alltid funnits toppsäljare.

Här vore det intressant med en uppföljning från Datorspelsbranschen-Martin. Hur ser det ut för datorspelen internationellt? Intrycket är att datorspelen är på stark nedgång, men samma intryck har man ju i Sverige och det har visat sig att den inte helt stämmer. Kanske är det så att datorspelen fortsätter att sälja rätt konstant och att det är snarare konsolspelen som ökar?

Det sagt har datorspelen några problem att ta hänsyn till. Det är fortfarande löjligt enkelt att piratkopiera ett PC-spel. En möjlig lösning på detta problem kan vara att "steamisera" branschen. Vidare är utvecklingen av datorspel en mardröm. Det finns alldeles för många ekvationer att ta hänsyn till. Att pressa hårdvaruutvecklare till att sansa sig, istället för att lägga sig inför dessas teknikhets kan vara en bra början.

Och för att dubbelt besvara rubriken. Nej, jag är inte död, jag har bara flyttat. Att få ordning på datorn och en ny uppkoppling tar sin lilla tid.