Telias nedskärningar

Enligt den senaste delårsrapporten har Telia Sonera tappat vinst. Under samma period förra året gick Telia Sonera i vinst med 5489 miljoner kronor. Siffrorna för i år är ett överskott på 3047 miljoner kronor.

Jag behöver slå in det här i min skalle.

Telias vinst hittills i år är dryga tre miljarder kronor. Därför skall 3000 tjänster bort. Anledningen är vinstminskningen. Jag kan säga er en sak redan här och nu. Jag kommer aldrig att förstå hur någon kan ta beslutet att säga upp personal när företaget går i vinst. Inte ens en civilekonomisk utbildning på fem år lär få mig att förstå detta.

Man skär ner tjänster och säger upp personal när det går dåligt för företaget. När man har röda siffror att redovisa. När man ligger på minus. Inte när vinsten är mindre än väntat. Ni går ju fortfarande med vinst för helsike!

Kapitalets logik säger dock att vinst inte räcker. Man måste alltid klå föregående budget, annars är det illa. Annars ser man till att göra sig av med 3000 tjänster.

För mig är det ofattbart.

Att det inte bara är Telia Sonera som slavar efter den här snedvridna kapitalistiska logiken gör knappast saken bättre. Vi lever i en värld där tre miljarder i nettovinst under ett kvartal ses som ett dåligt omen och används som grund för uppsägning.

Jag skriver ner mina tankar, men lyckas ändå inte förstå.