Telia och barnporren

"Det är ingen som riktigt vet om det där filtret är tvärsäkert. Sannolikt finns det många kluriga sätt att komma runt ett sådant filter", säger Ingrid Bardh, chef för internetdriften på Telia när hon konfronteras om varför Telia inte inför en barnporrspärr gentemot kunderna. Jag säger inte emot, i IT-världens finns det inget som är tvärsäkert och allt går att komma runt. Ändå inför man sådana här filter. Att inte införa en sådan när det gäller något så allvarligt som barnporr, och dessutom komma med en riktig lam ursäkt gör mig bara förbannad.

Jag kan inte spela upp min CD-skiva i datorn, det ligger nämligen ett kopieringsskydd som förhindrar att musiken spelas upp i något annat än en stereo. Jag kan komma förbi skyddet, det finns ett antal hjälpprogram och guider som hjälper mig ute på webben, nu är jag lat och låter bli att knäcka det inbyggda kopieringskyddet, därmed lyssar jag inte på just den här skivan när jag sitter vid datorn utan sparar den till bilstereon. Det lilla kopieringsskyddet gör därmed att jag håller mig inom en moralisk gräns, en gräns som jag skulle vara tvungen att bli aktiv för att bli av med.

Som vanlig internetanvändare är man oskyddad, man kan komma åt barnporr genom ett elakt spammail eller genom ett nyfiket klick på en länk. Ett barnporrspärr skulle kunna skydda den vanliga internetanvändaren från att komma in på sajter som förmedlar avskyvärd innehåll. Jag tvivlar på att majoriteten av Telias kunder är pedofiler som skulle göra allting för att slippa en existerande barnporrsspärr, jag tror hellre att Telias motvilja att införa spärren handlar om ovilja att handla och ovilja att ta kostnaderna. För det skall Telia utstå hård kritik, det är vår plikt.