Tabula Rasa, ihop med andra

Samarbete alltså. Detta sker i regel i någonting som kallas en instance. En plats i spelvärlden som är alldeles egen. Man stiger in i en port och teleporteras iväg till en plats på servern där man är avskild från resten av världen. Här ska ett antal uppdrag lösas, och oftast är det de viktigaste uppdragen med de största handlingselementen som föräras med ett eget instance. Här i gör Tabula Rasa inget annorlunda. Stiger du in i en instance måste du troligen göra det i form av en grupp, vara laddad och redo inför lite svårare utmaningar än annars, och dessutom hålla ögon och öron öppna för härliga ledtrådar om handlingen i den univers du verkar.

Mitt första tips är: förberedd dig för en chock.

Det pratas ganska mycket om det intensiva tempo Tabula Rasa ståtar med. Det tempot är som slow motion i jämförelse med vad som sker inuti en instance. Här snackar vi brutala, snabba strider med våg efter våg av fiender. Och det redan i Caves of Donn.

Det hjälper alltid att springa in i en instance med någon som känner till stället. Men det är även ganska roligt att springa in med ett gäng nybörjare som inte har en aning om vart de ska börja och sedan upptäcka läget allt eftersom. Känslan man får efter en särskilt intensiv strid och ett uppklarat deluppdrag är speciellt skön om ingen hållit en i handen medan man stridit.

Tänk på en sak. Det är i en instance som du lär dig hantera din karaktär. Ute i världen räcker det ofta med att använda tvåknapps-taktiken. Höger musknapp för att skjuta, vänster för att använda en färdighet. Inte så i en instance. Utnyttjar du inte all din potential så är du en död anka inom en minut. I en instance skiljs agnarna från vetet. Och det är så det ska vara.

---

Som en sidonotis kan jag nämna den patch som dök upp i förrgår. Här har många av de inledande problemen fixats: buggar har försvunnit och krascherna minskats till ett minimum. Dock kvarstår faktum att du behöver minst 2 GB i RAM för den där mjuka upplevelsen. Det här ändrar dock inte faktum att Tabula Rasa idag är ett bättre spel än vad det var för en vecka sedan.