Symbian, en ny allians

symbian

Nyheten har varit lite för stor för att jag ska ta mig an den tidigare, men att Nokia nu köpt det mobila operativsystemet Symbian är ett faktum. Inom mobilbranschen är detta, kanske inte så konstigt, en väldigt stor affär.

När man pratar med folk som jobbar med Symbian är intrycket att de även anser att det är en bra affär. Symbian som operativsystem var/är lika drabbad av ett egoistiskt utvecklingsarbete som J2ME var. I och med att det finns olika dialekter såsom UIQ och MOAP har konkurrensen inom Symbian varit direkt skadlig. Finurliga lösningar och buggfixar har bibehållits inom företaget istället för att ärvas ner till operativsystemet och proprietära lösningar har varit vardagsmat.

Nu när Nokia går in som ensam ägare av Symbian (genom att köpa ut Sony Ericsson, Motorola - och snart även Samsung) kommer det självfallet att bli ordning i leden. Nu kommer man inte att konkurrera inom operativsystemet - kraften läggs istället på att bekämpa Googles Android och Microsofts Windows Mobile.

Tyvärr innebär ett uppköp även att UIQ- och MOAP-folket får svårt att fortsätta som de gjort tidigare. Varslen är redan ett faktum. Att få tag på duktigt Symbian-folk är dock väldigt svårt och jag är rätt säker på att få kommer att gå arbetslösa.

Vad kommer då att hända med Motorolas, Sony Ericssons och Samsungs smartphones? Det får framtiden utvisa. Men visst börjar det se spännande ut.