Sverige uppluckrat lite mer

Som papperssvensk (man lär ju sig nya uttryck varje dag) genomgår man ett konstant sökande efter Sverige och svenskheten. Ju fler lager man skalar av desto fler lyckas man finna. I en livslång kamp försöker vi allihop att förstå Sverige - det riktiga, äkta och ärliga - vissa av oss lyckas, andra inte.

Jag har personligen tagit på mig djungelhatten och vandrat in i den svenska vildmarken, hur långt jag kommit vet jag ännu inte, men någonstans när jag faktiskt börjar se skogen trots alla träd, då är jag övertygad om att mitt sökande är över.

Igår lyckades jag luckra upp lite mer av det svenska samhället. Linus hade åkt upp hit till Stockholm och var sugen på att ta en öl. Jag var på men möttes av skeptiska utrop från vissa håll.

- Va? Ska ni dricka på en måndag?!

Det behöver inte sägas att jag fann frågan absurd. Vad är skillnaden mellan att ta en öl på en måndag eller på lill-lördag? Båda är ju vardagar. Jag lät frågan bero i tron att den var en enskild åsikt. Så var det dock inte då frågan hann ställas tre gånger till av helt olika personer i exakt samma tonläge. Jag hade upptäckt ännu en svensk grej. Shine Get! I Sverige dricker man inte på en måndag.

Vi var i slutändan fem personer som trotsade detta traditionella förbud och begav oss ut i Stockholmsnatten för samtal, umgänge och öl. I alla fall för en stund, för när det hann mörka valde vi att gå vidare från vårt tillhåll för att söka någon annan plats att avsluta kvällen med. Vi hamnade hos Sjätte Tunnan och det var där jag kom att upptäcka ännu en grej, denna gång med historisk koppling, hos Sjätte Tunnan bjöds det nämligen på mjöd.

Och jag kom att förstå vikingarna. En dryck som blandar alkohol med socker måste ju vara djävulens påkomma. Det här är ju det perfekta receptet för baksmälla. Först lockas det med honungsdoftande ingefära-bestrött möjd och nästa dag vaknar man av att det hamrar i skallen.

Tur att man drack på en måndag säger jag bara. Det fanns liksom ingen chans att man skulle vara ute sent och kvällen avslutades runt 23-tiden. Tack och lov. Hade man druckit ett krus till så hade det nog gått riktigt illa i morse. Som det blev nu räckte det med en dusch för att jag skulle piggna till. Fördelen från kvällen blev dock att jag förstod varför vikingarna var så vresiga. Mjöd är banne mig en jäsdryck med oomph!