Sparkad på grund av en åsikt

kanelynch.jpg

Michael Gill gör mig uppmärksam på en recensionsskandal där anrika Gamespot sparkat redaktören Jeff Gerstmann på grund av en väldigt ärlig recension av danskutvecklade spelet Kane & Lynch: Dead Men.

Det är inte första gången ett spel sågas av Gamespot. Skillnaden här är att utgivaren Eidos lagt en stor summa pengar på annonser och reklam hos sajten samtidigt som den negativa recensionen publicerades. Enligt utsago fick Eidos fnatt och responsen ledde till att recensenten Jeff Gerstmann fick sparken då Gamespot höll på att förlora viktiga inkomster.

Kort sagt, det här är ett fall där annonsören Eidos och ägaren Cnet styrt över det redaktionella arbetet på Gamespot, och en svag chefredaktör som likt en trasdocka fallit för trycket. Jag kan inte ens ana den stämning som måste råda hos Gamespots redaktion just nu.

Det här är självfallet en stor och sorglig skandal. Personligen är jag inte sugen på att följa Gamespot längre… RSS-prenumerationerna är avslutade. Och självfallet har förtroendet tagit skada.

En klassisk fråga nu är ifall något sådant skulle kunna hända här i Sverige? Min blygsamma erfarenhet pekar på ett nej. Jag känner till åtminstone ett par fall där en publikation tagit en bojkott för att beskydda en åsikt. Så länge spelbranschen fortsätter att annonsera i spelpublikationer kommer dock scenariot alltid att uppstå - man får fortsätta hoppas på ett lika starkt redaktionellt arbete som det vi haft i nuläget.

Avslutningsvis, här är recensionen som fick Jeff Gerstmann sparkad från sitt jobb.