Space Giraffe

spacegiraffe.jpg

Det är kanske svårt att tro det, men bilden ovan var en av de lugnaste jag kunde hitta i min jakt efter någonting att illustrera det här inlägget med. Ni undrar kanske varför jag varit ute efter en lugn bild, grejen är att en hektisk sådan hade varit ofattbar för den mänskliga ögat.

Space Giraffe alltså, ett spel som nyligen släppts genom Xbox Live Arcade. Utvecklaren är den smått legendariske Jeff Minter, och de som känner igen "Yak" förstår nog redan på ett ungefär hur det här inlägget kommer att se ut.

För allas och min skull ska jag kanske förklara vad Space Giraffe går ut på. Wikipedia menar att det är ett temofyllt arkadspel som lånar estetik från klassiska Tempest. Det är förvisso sant, men det säger väldigt lite. I Space Giraffe intar man rollen som just en rymdgiraff (den där fågel Fenix-liknande guldsaken i mitten av bilden) och spelet går ut på att ta kål på onda triangulära former, blommor och grejerna de båda skjuter ut. Det finns ingen handling eller annat tråkigt, det hela går egentligen ut på att samla poäng och överleva på bästa möjliga sätt. Man utmanar helt enkelt sig själv och det är en morot som är svår att slå.

Ungefär här någonstans kommer vi till det krångliga. Man kontrollerar rymdgiraffen genom att föra den vänstra spaken på 360-kontrollen åt vänster eller höger, skjutandet tar giraffen hand om automagiskt. Det här är ett sätt att spela. Man kan panga på allt som kommer i ens väg och trycka på A för att aktivera en smartbomb som rensar skärmen ifall fienden kommer för nära.

Man kan också spela som Jeff Minter tänkt sig. Och det är här någonstans som varken ord eller handling räcker till och man får ett fåraktigt (this one for you Yak) leende på läppen när allting bara klickar i skallen och man känner sig som gud. Hemligheten ligger i den högra axelknappen och ett föremål som heter en pod. Med hjälp av poddar kan man nämligen hoppa ut ur en bana för en liten stund för att samla kraft och sedan slå till mot fienderna på det hårdaste sätt man kan - fysisk kontakt. This is the one, det är det här man måste mästra. Fysisk kontakt är ju annars högst dödlig, och här infinner sig en djävulsk balans där man måste se till att missa fienderna så att de kommer nära inpå skinnet för att sedan aktivera en pod, hoppa ut ur banan, och sedan dundra in som värsta tjuren för massiva poängansamlingar.

Space Giraffe är ett sinnessjukt spel, sinnessjukt roligt och sinnesskjukt galet. Det är faktiskt inte svårt att beskriva vad det är som gör det så underhållande, allting klickar ju samman till perfektion. Den psykedeliska grafiken, technobeatsen och poddandet gör en beroendeframkallande helhet som är svår att slå.

400 poäng kostar det att köpa Space Giraffe - redan första kvällen har du tjänat in pengarna i underhållningsvärde. Och sedan är spelet ditt i en evighet.