Sony sänker priset

Frågan har snarare varit när Sony skulle bita i det sura äpplet och sänka priset på Playstation 3 ytterligare snarare än om. Och nu händer det. Fast självfallet på ett inte helt enkelt sätt.

Först kommer en tillfällig prissänkning på modellen med 60 GB. Från ett rekommenderat pris på 6500 kronor ner till 5500 kronor. Det här gäller dock endast så länge modellen är tillgänglig, Sony önskar nämligen att fasa ut den i förmån för en modell med en 80 GB stor hårddisk.

Sedan kommer en budgetmodell med en 40 GB stor hårddisk att introduceras. Priset för den kommer att hamna på inte helt självklara 4000 till 4500 kronor. Den dåliga nyheten här är inte den mindre hårddisken, man har tyvärr sparat in på en hel del annat också. Istället för fyra USB-ingångar får man här endast två, och den inbyggda minneskortsläsaren försvinner. Vad viktigast är dock att bakåtkompatibiliteten med Playstation 2 och Playstation One kommer att försvinna helt. Det här är för mig ett mysterium. I 60 GB-modellen finns en mjukvaruemulator för bakåtkompatibilitetens skull. Varför har man inte använt den här?

Bra med prissänkningar alltså. Men inte helt perfekt. Sonys drag kommer definitivt att stabilisera Playstation 3:s försäljning, men jag tvivlar på att den kommer att börja ta marknadsandelar från konkurrenterna. För att det ska hända krävs en ännu aggressivare prissänkning.