Skippa fredspriset nästa år

Nobels fredspris borde stå för något. Jag vill se ett viktigt pris med riktiga mål och stora ambitioner. Men framför allt vill jag se mod.

En sak jag undrat över är varför priset delas ut årligen. Att världen förväntar sig ett fredspris varje år minskar ju dess värde. Freden borde vara, eller åtminstone kännas, viktigare än så.

Vi har redan sett ett par snedsteg. Ren ut sagt kriminella personer med en lång rad brott mot mänskligheten på samvetet har fått fredspriset. Det är lika upprörande som det låter.

Andra år verkar fredspriskommitén ha fått panik och delat ut priset till helt onödiga insatser, som om de haft brist på kandidater och känt sig tvungna att ge priset... till någon - vem som helst. Så var det när FN vann priset 2001, och så blev det också i år med IAEA.

Bloggen Suburbia skriver "Konstigt att man tilldelar priset till ett FN-organ som utför sin tilldelade uppgift" om årets pristagare. Jag håller med. Samma sak kände jag när FN tog fredspriset.

Jag vill se mod nästa år, och för all framtid. Det år då det inte känns som om man kan dela ut fredspriset skall man helt enkelt låta bli.

"Vi anser att ingen varit värdig Nobels fredspris detta år."

Hur hårt skulle inte det uttalandet slå? Hur stora rubriker skulle inte det skapa? Hur mycket skulle inte det få oss att tänka på den värld vi skapat och lever i?

Det är precis vad freden behöver, den får nämligen aldrig tas för given. Aldrig.