Skink- och öldieten

Jag gillar att utmana fördomar. En liten smålöjlig grej jag brukar göra är därför att visa var jag står med hjälp av mat och dryck. Taktiken funkar egentligen bara en gång, därför brukar jag passa på första gången jag ska ut och äta med nya bekantskaper, kollegor, klasskompisar eller vad det nu kan vara.

När det är dags att beställa har jag upplägget klart för mig. Jag letar upp första bästa maträtt där skinka eller fläsk ingår och beställer det ihop med en glas öl. Här täcker man upp två fördomar folk brukar ha mot araber, att vi inte äter gris eller dricker alkohol.

Det funkar förvånansvärt ofta. Frågan hänger i luften och ställs så småningom. Sa jag inte att jag kom från Irak? Jo. Är jag inte muslim då? Inte för att det har med saken att göra, men nej, det är förresten endast troende muslimer som bryr sig om gris- och alkoholförbudet - även om de ibland kan låtsas om annat i främmandes sällskap.

Skink- och öldieten är en väldigt enkel och effektiv metod att bryta fördomar på. Ibland behöver det inte vara med komplicerat än så