Saudiarabien och bokstaven X

x.jpgDet finns ett antal lärda män inom islam som har för uppgift att tolka världen och försöka anpassa den till de islamiska lagarna. Dessa är oftast gamla gubbar som har för lite att göra och i ärlighetens namn är det få som orkar lyssna på dem.

Det en så kallad mufti kommer fram till efter att ha gjort en subjektiv bedömning av en sakfråga kallas för fatwa[1] - en term som vi lärt känna igen efter fatwan på till exempel Salman Rushdie.

I och med att det finns ett stort antal muftier (?) inom islam brukar de flesta fatwas tas mer eller mindre med en klackspark. Det krävs en sannerligen respekterad mufti för att en fatwa ska ta fart.

Därför är till exempel nyheten om att Saudiarabien funderar på att förbjuda bokstaven X väldigt överdriven. För faktum är att det bara är någon mufti som tyckt att X är alldeles för likt ett kristet kors och därför vill se ett förbud mot den, det är inte landet i sig. I och för sig skulle ingen nyhet från Saudiarabien förvåna mig, men att en fatwa från en mufti som antagligen varit så syssellös att han utvecklat mossa mellan tårna diskuteras till denna grad ute på nätet är bara sorgligt och visar på okunnande.

Den här stackars muftin är antagligen så outbildad att han inte ens lagt märke till plustecknet som ännu mer påminner om ett kristet kors än bokstaven X. Det är bara att behandla den här religiösa idioten som luft, för något annat förtjänar han knappast.

Oväntat stöd för förbudet mot bokstaven X hittar man dock i Danmark. Landet har sedan länge valt att skriva om X till KS. Där skriver man gärna faksmaskin och eksempel. Till exempel.

Nu undrar jag bara hur man ska gå till väga för att ersätta den matimatiska symbolen +?

  1. Ett utlåtande []