Så mycket att se, så lite tid

Dag 2. Vår första heldag i Prag, det är bara vakna relativt tidigt och bege sig ut för att upptäcka stan. Det är turistfällorna vi är ute efter. Gamla stan (Stockholms gamla stad gånger 70, ungefär) med alla sina sevärdheter, Karlov Most (Karlov bron) med alla dess statyer och gudarna vet vad mer.

Vi promenerar återigen på måfå runt i gamla stans gator. Upptäcker en fantastisk blandning av högkultur och ren och skär skräp. Enorma konstverk till byggnader, smaklös graffiti, slitna byggnader och souveniraffärer man kan spy på där tröjor med trycket "Czech me out!" säljs tillsammans med Cannabisvodka.

Det är nog därför jag gillar Prag lite extra mycket. Det är upp och ner. Mäktigt och ynkligt. Gammalt och nytt. Dyrt och billigt. Allt i en blandning utan rim och rason.

I ena stället äter vi för 150 svenska kronor och dricker en öl för 50 spänn. Sen går vi in i en avkrok och hittar ett matställe där maten kostar 30 kronor och ölen 6 spänn. Vi lär oss rätt snabbt att alltid söka oss till avkrokarna för en god bit mat och fantastiskt god öl för en väldigt liten peng. Det här är ett tips till alla er som vill besöka Prag. Undvik om möjligt huvudgatorna och bege er in i småkrokarna. Här finns oerhört mycket att se och upptäcka, och mycket att inhandla för priser upp till tio gånger billigare än annars.

Karlov Most tar musten (hehe) ur oss. Fantastisk arkitektur omringad av kristna statyer som aldrig tar slut. Det är proppfullt med folk, ändå råder en ganska speciell stämning. Alla vet att att en sådan syn som vi får uppleva inte går att hitta någon annan stans. När vi väl är klara med bron är vi rätt trötta. Mer dricka (Gambrinus, Pilser Urquell och Staropramen rekommenderas starkt), sedan ännu en promenad. Vi når ett parkområde med väldigt mycket grönt och en avslappnad stämning. Här spenderas mycket tid som kontrast mot den livade staden.

Tiden går väldigt fort i Prag. Innan man vet ordet av har solen gått ner och det är mörkt. En dag med nio timmar promenad sliter ut en, vare sig man erkänner det eller ej. Avslappnad kvällsmat, kvällsöl och lite underhållning markerar slutet på vår dag. Väl framme vid hotellet lyckas jag somna innan jag ens hunnit träffa kudden.