Rättegång om spelvåld inleddes

postal2.jpegHelsingborgs Dagblad skriver idag om Sveriges första rättegång mot datorspelsvåld. Spelet ifråga heter Postal 2, är släppt till PC och är ett av de sämre spelen som någonsin utvecklats. Temat är ultravåld med en gnutta usel humor, spelbarhet och spelglädje ligger någonstans kring noll.

Leksamchefen Johan Berntsson från Ängelholm står åtalad för att ha distribuerat spelet och rättegången är därför viktig ur ett flertal punkter.

För det första gäller frågan om man ska särställa spelen från filmerna. Åklagaren försöker övertyga en niomannajury om Postal 2:s farlighet genom att visa scener ur spelet, enligt HD försöker han dessutom överdriva våldet genom att använda modifikationer (i artikeln kallade fuskkoder, jag tror att artikelförfattaren blandar ihop cheats med mods) och förutom löjligheten i detta undrar jag om det ens är lagligt? Försvararen Claes Enhörning svarar med att visa våldsamma filmscener (Quentin Tarantinos Kill Bill nämns som ett exempel) för att ställa frågan varför våldsamma filmer är tillåtna medan våldsamma spel leder till åtal.

Sedan kan jag tycka att det är tveksamt om en distributör ska stå ansvarig för ett spel han varken varit med att utveckla eller ge ut. Distributören har importerat spelet till Sverige och sålt det till de som varit villiga att köpa. Han har inte begått ett brott vill jag mena. Även här gör advokaten en satsning och hänvisar till EG-rättens paragrafer om frihandel och rörlighet av varor.

Det kommer att bli intressant att följa rättegången. Personligen tror jag att hela cirkusen är en följd av den högst kritiserade dokumentären Dödligt Spel som i slutändan gjorde Postal 2 till en storsäljare i Sverige när spelet hade gått uselt och varit på väg att dö ut. Ironi.