Psychonauts / Inception

Det råder ingen tvekan om att Inception är årets snackis i filmbranschen, och det är säkert välförtjänt, filmåret är förvisso inte slut ännu, men få tror på en film som kommer att ge samma genomslag som Inception. Det pratas väldigt mycket om det unika i Nolans film; drömvärldar, idén om att kunna påverka människan genom drömmar, avbildandet av det undermedvetna med mera. Och det är ju trevligt om det inte vore för att konceptet redan har gjorts, och kanske aldrig lika bra som när spelgurun Tim Schafer satte sig ner och skapade Psychonauts ihop med teamet på Double Fine.

I Psychonauts iklär man sig rollen som Raz, en unge pojke med psykiska förmågor som drömmer om att bli en "psychonaut", en person som kan dyka in i andras medvetanden. En stor del av spelet handlar just om detta, att hoppa in i spelkaraktärens hjärnor och hjälpa dem besegra rädslor, psykoser, gamla obehagliga minnen och gudarna vet vad mer. Allt detta i oerhört fantasirika världar som verkligen lyckas förmedla en beskrivning av en karaktärs psyke.

Det var Gisela Jönsson som först gjorde mig uppmärksam på likheterna mellan Psychonauts och Inception. Och Rikard Gynnerstedt tipsar dessutom idag om en trailer med det passande namnet "Inceptionauts" som faktiskt lyckas kombinera de två mästerverken:

Oerhört vackert. Och om något får denna trailer mig sugen på att spela igenom Psychonauts ännu en gång, någonting som även du borde göra, för visst är Psychonauts en bättre skildring av vårt psyke och våra drömmar än någonsin Inception?

Psychonauts hittar du på Steam eller Good Old Games för mindre än hundralappen.