PS3: Sämre bakåtkompatibilitet i Europa

Playstation 3Tidigare idag utannonserade Sony att bakåtkompatibiliteten[1] i europeiska Playstation 3-maskiner kommer att vara begränsad.

Till skillnad från Playstation 3 i USA och i Japan kommer man här i Europa, i Afrika och Australien inte att kunna spela alla Playstation 2-spel på konsolen.

Pressreleasen från Sony misslyckats brutalt med att förklara varför vi européer ska drabbas av denna försämring. Här nämns bara skitsnack om att man hellre vill fokusera på Playstation 3-spelen.

Källor menar att Sony plockat ut Playstation 2-chippet, som finns inlagt i amerikanska och japanska konsoler och som gör det möjligt att spela äldre spel utan begränsningar, till den europeiska maskinen. Detta för att spara pengar då varje såld Playstation 3-konsol innebär en förlust för Sony som subventionerat maskinen. Istället kommer Sony att satsa på att mjukvaruemulera sin Playstation 2, därav begränsningarna på bakåtkompatibiliten. Just därför är Sonys pressmeddelande bullshit. Istället för att verkligen fokusera på Playstation 3-spelen kommer ju nu Sony bli tvingade att skapa lösningar för det begränsade Playstation 2-stödet.

Många har i väntan på Playstation 3 sålt sina Playstation 2-maskiner eftersom de trott att man kommer att spela alla sina gamla spel på den nya maskinen. Så är det ju i de andra regionerna där Playstation 3 släppts. Nu drabbas dessa spelare och jag kan tänka mig att irritationen är stor gentemot Sony.

Vad som hänt med smarta, coola Sony kan man alltid fråga sig. Det här är dock knappast goda nyheter för oss européer. Och inget pressmeddelande i världen kan få mig att ändra åsikt.

  1. möjligheten att spela äldre spel []