Professor motbevisar vampyrer vetenskapligt

buffy.jpgNär en professor tar sig tid att motbevisa spöken, zombies och vampyrer vetenskapligt[1] har någonting gått väldigt fel ute i forskarvärlden kan man tycka. Detta är dock just vad Costas Efthimiou från Central Florida University gjort.

Just bevisen mot vampyrerna är rätt obestridliga, vi snackar logik, och som sådant är det svårt att argumentera emot. Donna Andrews tipsar om arbetet, men det är bloggaren Clive Thompson som kommer med de tydliga förklaringarna, och den där livsviktiga kopplingen till Buffy och Vampyrerna.

Kort sagt går bevisen ut på en strikt matematisk formel där det antas att en vampyr endast behöver dricka blod en gång i månaden och att den i sin tur skapar en ny vampyr av offret. Ett blir två, två blir fyra, fyra blir åtta och så vidare. Hade en vampyr dykt upp under 1600 talet så hade vi 30 månader senare sett att människorna tagit slut. Det här ska härmed motbevisa tesen om vampyrens existens.

Jag nämnde Buffy tidigare och man kan undra varför? Saken är den att Buffy är en vampyrslaktare och ska därmed kunna hålla populationen nere. Här tar Clive Thompson och gör en egen uträkning där han till slut kommer fram till att det max kan finnas 512 vampyrer i en värld där Buffy existerar.

Jag kan inte riktigt bestämma mig för om Efthimiou eller Thompson varit nördigast, men jag tackar båda för en underhållande läsning.

  1. Costas Efthimiou: Ghosts, Vampires and Zombies: Cinema Fiction vs Physics Reality []