Piraterna

Sam Sundberg var väl inte överväldigande glad över att boken han medförfattat hamnat på The Pirate Bay, men med tanke på temat var det ganska givet att det skulle hända. Och lite förvånad kan jag känna mig när jag ser att Sundberg är aningen besviken, för tonen i boken skulle faktiskt tolkas till fördel för motsatsen. "Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood" är en närmast odelad positiv skildring av piratscenen.

Personligen har jag en väldigt splittrad syn på piraterna. Ett flertal uppdrag hos spelutvecklare har gett mig en förstahandsupplevelse av hur det kan vara när något stjäl ens hårda arbete mitt framför ögonen på en. Inte för att jag inte fildelar, jag har bara blivit väldigt selektiv. Det är mest tv-serier det handlar om när jag kickar upp uTorrent.

Nåja, tillbaka till boken. Det går inte att komma bort från det faktum att kampen är väldigt underhållande skildrad. Man går tillbaka till rötterna i upphovsrättskampen mot slutet av 1800-talet fram till Stockholm hösten 2008. Pedagogiskt förklarar man exakt vad problemet handlar om, och intrycket man får i boken är att upphovsrättsbolagen är ett gäng lallande idioter som trampar i klaveret gång på gång. Som det trycks på i boken: hur kämpar man egentligen mot någonting som är gratis när alternativet inte bara är dyrare, utan dessutom sämre? Trots detta fortsätter upphovsrättshavarna trampa i samma spår.

Och här är det någonting som jag verkligen saknar i "Piraterna. De svenska fildelarna som plundrade Hollywood". Det finns alldeles för få intervjuer med upphovsrättsindustrin. När boken är ett enda stort karaktärsmord på deras arbete, vill man då inte veta varför de envist fortsätter med sin lönlösa kamp? Jag hade gärna sett ett par kapitel tillägnade den andra sidan - och att som i boken låta Henrik Pontén och Monique Wadstedt komma till tals är alldeles för otillräckligt. De är sådana små spelare i kampen att det är skrattretande.

Liksom Nicklas Lundblad på SvD kan jag dessutom sakna att höra från själva upphovsmännen. Vad tycker de om innehavarindustrin? Visst finns det ett par kritiska citat från ett par artister, men det är allt, onekligen alldeles för lite.

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om det faktum att piraterna alltid vunnit genom historien. För visst är det sant att den kommande rättegången mot The Pirate Bay bara har en vinnare. Men helt överlycklig över att det är piraterna som kommer att vinna än en gång, oavsett dom, är jag inte. Men när upphovsrättsindustrin forsätter att gräva deras egna gravar är det kanske lika bra.