Perdido Street Station

perdido.jpgEfter Thord Daniel Hedengrens översvallande recension var jag tvungen att införskaffa China Miévilles tegelstensroman Perdido Street Station. Jag kan i samma andetag sända ett tack till TDH för att han fick mig att läsa det här underbara verket som inte liknar något annat.

Weird fiction, eller New Weird försöker wikipedia definera Miéville. Det är inte långt från sanningen. China Miéville skriver varken fantasy, sci-fi, horror eller vad det nu är för fack man försöker placera honom i. Istället är hans värld uppfriskande och underbart konstig - till den grad att den blir trovärdig.

De som läst H.P. Lovecraft, Franz Kafka eller Mary Shelley kommer säkert att känna igen sig en smula i Miévilles verk. Mest av allt kommer de dock att förundras över hur unik romanvärlden Bas-Lag känns och hur levande staden New Crobuzon är beskrivet.

Man äcklas, skrattar, blir upphetsad, blir bestört, känner sorg och hopplöshet med Perdido Street Stations karaktärer. Boken blir en fantastisk resa på 800 sidor som få borde missa. Det tar tid för ens hjärna att acceptera att det faktiskt gillar det det läser. Och att en författare kan uppbringa sådana känslor är bara det guld värt.

Att jag kommer att läsa mer av China Miéville råder ingen tvekan om, jag hoppas bara att även du kommer att våga ge honom en chans.

Perdido Street Station har ISBN 0345443020.