Palestinierna har slutat döda varandra

Palestinierna gjorde Israel en stor tjänst genom att ge sig på varandra. Kriget mellan al-Fatah och Hamas var som en stor och saftig gräddtårta till den israeliska regeringen. Här hade de två galningar som sköt och kidnappade varandra. Livet lekte. Idag kom dock al-Fatah och Hamas överens med varandra.

In kommer Israel genast för att tända eld på krutdurken. Efter stenkastning från moskébesökande muslimer bestämde sig landet för att ta i med hårdhandskarna. Upp till al-Aqsamoskén med gummimantlade stålkulor och chockgranater. Nu har självklart helvetet blossat upp igen.

Den som minns palestiniernas andra intifada vet att den kom till för att Ariel Sharon besökte Klippdomen. al-Aqsamoskén ligger en stenkast från Klippdomen och synen av israeliska soldater har återigen väckt de maniska islamisternas hat.

Tillbaka på ruta ett. Någonting som säkert både Israel och Hamas uppskattar, idébröder som de är. Och de som i slutändan kommer att lida är civilbefolkningen på båda sidorna.

När ska världen inse att israeler och palestinier aldrig själva kommer att lösa sina problem. Det krävs ett FN-ingripande liknande den som skett i Kosovo för att få ordning på krisen. Men så länge vetorätten existerar i säkerhetsrådet lär detta aldrig ske.