Nyheter och spelsajter

news.gifHade nyss en liten diskussion om de svenska spelsajternas nyhetsbevakning och kände mig kallad att skriva ett inlägg om saken.

Under min tid som spelskribent har jag nämligen hunnit arbeta för tre olika spelsajter (alla nedlagda numera) och har i alla tre fall märkt av ett tydligen problem - nämligen nyhetsbevakningen.

Det är ofta väldigt svårt att motivera spelskribenter att skriva nyheter. Vilket är oerhört konstigt om man tänker efter då det är just nyhetsrapporteringen som är den mest journalistiska biten i speljournalistiken. När jag kollar genom de svenska spelsajterna idag är det bara Gon som tycks stå ut med sin rapportering. Förvisso är deras nyhetssektion inte den mest uppdaterade, den är dock alltid väl genomarbetad. Här är det rätt vanligt med ett par citat från inblandade parter och någon gång till och med ett scoop. Andra spelsajter orkar nästan aldrig gå så långt. Ett pressmeddelande skrivs om och ett par bilder laddas upp. Knappast vidare journalistiskt.

Här ser jag en utmaning för onlineredaktionerna. Just nyhetsrapporteringen är ju det vassaste vapnet mot printmedia - man kan alltid vara aktuell och bjuda på väldigt mycket material som läsaren kan ta del av. Ändå är det många onlinemagasin som missar detta.

Ligger felet i att nyhetsskribenter som tar ett sådant gig inte får tillräckligt mycket information om vad deras tjänst egentligen går ut på? Eller ligger felet hos en ansvarig redaktör som misslyckas med att motivera sina skribenter?