Nobelpriset i litteratur

Änt... öh... vem?

Nobelpriset i litteratur år 2005 tilldelas den engelske författaren Harold Pinter "som i sina dramer frilägger avgrunden under vardagspratet och bryter sig in i förtryckets slutna rum". Motiveringen är som vanligt kvalificerad skitsnack och säger ingenting om varken författaren eller hans verk.

Men seriöst alltså, vem är Harold Pinter?

Tydligen en engelsk pjäsförfattare som beskrivs som den främsta företrädaren för det engelska dramat under 1900-talets andra hälft. Ganska krystat om ni frågar mig. Inget ont om herr Pinter, han är säkert en av de främsta dramatikerna i Storbritannien. Men varför skulle resten av världen bry sig?

Många har sagt det tidigare och jag säger det igen. Det verkar som om Svenska Akademien sitter och lyssnar på förhandssnacket för att slutligen, via sekreteraren Horace Engdahl, presentera ett namn som ingen ens tänkt på. Jag vill nog börja pusha mig själv som en kandidat till nästa lediga stol i Akademien, mitt bidrag skulle åtminstone vara att få ledamöterna att faktiskt tänka tanken på att ge priset till en författare som många redan känner till.

SR skriver i alla fall följande om årets vinnare: "Pinter är 75 år, född i Hackney London den 10 oktober 1930. Han slog igenom 1958 med The Birthday Party, Födelsedagskalaset, en pjäs i pensionatsmiljö där huvudpersonen, en arbetslös pianist, hotas av ett par främlingar som oförklarligt anklagar honom för tidigare begångna brott.

Bland hans övriga pjäser märks The Caretaker 1960, Vicevärden, The Homecoming 1965, Hemkomsten och No Man’s Land, 1975, Ingenmansland. Pinter har också skrivit manus till filmen Den franske löjtnantens kvinna, 1982."

Jag blir inte klokare skall jag erkänna. Den nyfikne kan läsa mer om Harold Pinter och Svenska Akademien via ett klick på länkarna.