När riksdagen svarar

När Emma på Opassande uppmanade oss att skriva till våra riksdagsledamöter och upplysa gänget om vår inställning till FRA-lagen så var jag inte överväldigande positiv. Hur många mail får inte en riksdagsledamot per dag?

Lite glad blir man när förväntningarna överträffas. Det blev ett par svar, om än ingen förändring av åsikter precis. Miljöpartiet och vänsterpartiet passar på att poängtera att de kommer att rösta emot, socialdemokraterna önskar tjäna lite extrapoäng genom att nämna att de tänker rösta emot just det här förslaget även om de själva vill se en (nästan) likadan lag. Resterande partier har den generalla inställningen att försvara FRA-lagen. Inga överaskningar med andra ord, och det ska man inte förvänta sig heller i ärlighetens namn. Det känns ändå bra att låta politikerna veta att vi väljare inte är positiva till lagen, det kan tyckas att vi i Sverige borde vara bättre på att käfta emot våra politiker.

Lite cred ska dock definitivt delas ut. Folkpartiet överlag är duktiga på att försvara sin ställning. Kanske beror detta på de uppenbara identitsproblemen när ett, utåt sett, liberalt parti driver en fråga som ställs direkt mot våra fri- och rättigheter. Martin Andreasson (fp) förklarar pedagogiskt varför FRA-lagen har lagts fram och varför alliansen tänkar rösta för. Gunnar Andrén (fp) är mest sympatisk i sina svar där den personliga tonen och resonemangen uppskattas.

Dessutom kan man inte tacka nej till ett mail från Walburga Habsburg Douglas (m). Börja lyssna från typ 4:30 och framåt...