Muhammed på bild

Jag har mycket att ta itu med Danmark, vi två är inte vänner om man säger så. Det började nog med att jag faktiskt bodde i landet när högerregeringen svors in med hjälp av Danskt Folkeparti och att jag såg och hörde retoriken på plats. Det var ingen vacker syn och det har blivit sämre med tiden, mycket sämre och väldigt avskyvärt.

Och nu? Danmark går och gör ännu ett dumt misstag.

Hur fasiken kunde Jyllandsposten be om ursäkt för publiceringen av Muhammed-karikatyrerna? Jag kan inte riktigt få in det där i min skalle. Fri press är en mycket viktig del av demokratin och att falla för tryck från en samhällsgrupp är illa nog, men att falla för tryck från ett annat land är nog värre.

Hur hade vi tänkt om utställningen Ecce Homo hade dragits tillbaka för att kyrkan protesterat, eller ännu värre för att USA gjort det? Hur hade vi reagerat om vi fått den lokala synagogan att reagera varje gång vi skrivit ner Jahves (יהוה) namn eller om Israel hade gjort det (eller kanske om vi gått och visat en karaktyr på Jahve? Det är ju också förbjudet inom judendomen)?

Jag vet inte om det är Danmarks kollektiva skuld över hur de skött invandrardebatten som nu fått Jyllandsposten och statsministern Anders Fogh Rasmussen att lägga sig på rygg. Men väldigt fel är det.

För övrigt vill jag bara slänga en känga åt de så kallade experternas håll i SVT (främst Kulturmagasinet). En av dem menade att det blivit så upprörd stämning i arabstaterna eftersom dessa saknar karikatyrstraditionen och inte är vana vid publiceringen av bilder. Jag vet inte var detta kommit ifrån. Det är enligt islam förbjudet att visa en bild på profeten och gud, men annars är det fritt fram. Faktum är att karikatyrerna är väldigt utvecklade i arabisk media. När man inte vågar skriva eller säga någonting som kan stöta sig med censuren så ritar man hellre. Det finns otroligt många träffsäkra och starka karikatyrer i arabiska tidningar. Araberna är tvärtom väldigt vana vid den här formen av politiska bilder, kanske därför de gått och blivit upprörda.

Jyllandsposten borde ha ridit ut stormen. Istället bad de halvdant om ursäkt och omformulerade sig när de skrev ursäkten på arabiska. Och så gjorde de allting värre.

Idioter.