Motallians, politisk bloggning

USA är som alltid först med det senaste. Under förra presidentvalet sades bloggar spela en politisk roll i valresultatet. Det här var för flera år sedan och sedan dess har de amerikanska bloggarna vidareutvecklat sina politiska strategier och kämpat mot övrig media i kampen om publicitet.

I Sverige har bloggen Motallians utannonserats. Kanske den första svenska bloggen som seriöst riktar in sig på att påverka det kommande riksdagsvalet nästa år. Bakom bloggen står ett antal vänster-, miljö- och socialdemokratiska väljare, enligt hemsidan väljer gruppen att presentera sig som "Vi som inte vill ha en borgerlig regering". Bloggmanifestet är som gäller:

"Vi är ett gäng bloggare som inte vill se en borgerlig regering efter valet 2006. Eftersom media har varit dålig på att granska den borgerliga oppositionen tar vi saken i våra egna händer. Initiativet kommer från oss själva oberoende av några partihögkvarter.

Vi tänker granska borglighetens utspel, påståenden, värderingar och företrädare. Det finns hundratals anledningar varför en borgerlig regering skulle vara dålig för Sverige."

Det som är intressant med Motallians är kanske inte det politiska ställtagandet i sig, jag är personligen mycket mer intresserad av att studera följderna av bloggen. Kommer den att uppmärksammas utanför bloggsfären? Kan Motalliansen hålla sig uppdaterad och ajour fram till nästa val? Kommer Motallians att påverka valet över huvud taget?

Det är sådana frågor jag hoppas få svar på. Tills dess håller jag som sagt ett öga på bloggens utveckling. Ett ord sammanfattar mina tankar i ögonblicket - intressant.