Mobilt innehåll bakom ytan

Samsung SGH-F700

Det säger sig självt att det ligger fasligt mycket jobb bakom en sån enkel grej som att köpa en ringsignal eller ett spel. Jag vet inte hur många olika telefonmodeller det finns ute på marknaden men vi har i alla fall mappat tusentalet i vårt system för att kunna skicka rätt fil till rätt telefon.

I mitt uppdrag ingår bland annat självaste mappningen av världens alla mobiltelefoner. Jo, det är sant. Så fort jag hittar en ny mobiltelefon jagar jag rätt på dess tekniska specifikationer för att sedan lägga in dessa i vårt system. Och därmed är ännu en telefon mappad och redo att ta emot de filer användaren väljer att beställa.

Jag har genom det här arbetet lärt mig hur oerhört viktigt det är med teknisk dokumentation. Som tur är de flesta mobiltillverkare väldigt duktiga på att tillhandahålla de specifikationer jag behöver. Ibland blir det dock lite för svårt.

Nu för tiden har alltfler mobiltelefoner vars skärmorientation kan ändras efter behov börjat dyka upp marknaden. Det gör saker och ting svårare för oss som tillhandahåller innehåll. Samsung F700[1] är till exempel en av dessa krångliga telefoner. Den har skärmproportionerna 440 x 240 pixlar. Det är lätt att se. Men... vilket är höjden och vilket är bredden? Svaret är båda och, beroende på hur användaren ställer telefonen kan skärmen få proportionerna 440 x 240 eller 240 x 440 pixlar. Här måste vi alltså anpassa vårt innehåll till båda proportionerna för att se till att kunden kan kolla på sin wallpaper eller spela sitt spel oavsett om telefonen ligger på bredden eller höjden.

Ett extra hinder uppstår. Men om vi gjort rätt kommer användaren aldrig att lägga märke till detta.

  1. Se bifogad bild []