Mobilförbudet borde bara vara början

Från och med 21 augusti kommer mobilfria zoner att inrättas i tunnelbanan, på bussen och på tåget. Det är inte ofta jag håller med de borgliga, men nu gör jag det, det här förbudet är idiotiskt. Inte bara för att det beräknas kosta oss en halv miljon att införa och sedan en kvarts miljon per år att upprätthålla, utan även för att tunnelbanan är en perfekt plats att prata i mobilen på.

Att åka tunnelbana är en av få stunder under dagen då man faktiskt sitter ner och har tid att ringa i lugn och ro.

Jag undrar vem det här förbudet är tänkt att hjälpa? Vad jag vet sitter en majoritet varje dag och ringer i tunnelbanan, är det de enstaka bakåtsträvare som protesterat som ska få bestämma?

Miljöpartiets argument för förbudet biter inte på mig. I DN menar Lena-Maj Anding att "elöverkänslighet hos somliga resenärer är ett gott skäl till mobilförbud, liksom att många upplever mobilerna som störande."

För det första vill jag mena att "många upplever mobilerna som störande" är ett väldigt vagt uttryck. Vad innebär många? Är det majoriteten av åkarna? Eller är det den högljudda minoriteten som menas?

För det andra, i frågan om elöverkänsligheten, folkpartisten Maria Wallhager har ett bra svar. "Att anföra hälsoskäl och säga sig värna om elallergiker är mischmasch. Elallergiker har under alla omständigheter svårt att åka med SL:s fordon som ju är fulla av elektronik."

Så... varför förbudet? Jag hittar ingen legitim anledning. Är det kanske så att loket kan krascha om man använder mobilen? Tvivlar på det...

Men... varför sätta stopp här. Förbjud även parfym, smink, örhängen, klockor och kläder. Folk kan ju vara allergiska. Eller varför inte ta steget fullt ut och förbjuda människan? Jag menar... har man väl börjat så borde man inte sluta.