Mina KRAV: Billigt och gott

En intressant diskussion jag haft på sistone handlar om KRAV-märkta varor. Det finns de som håller stenhårt på märkningen och köper endast varor med märket. Vännerna gillar helt enkelt det KRAV-märket står för: bra miljö, god djuromsorg, god hälsa och socialt ansvar.

Själv gillar jag också tanken, jag är dock en cyniker och tror med full övertygelse att KRAV-märkningen är lika mycket fusk som allt annat i världen. Därför spelar det ingen roll vad man köper - det handlar snarare om ett val mellan att betala mer eller mindre pengar. Min hållning är densamma gällande Svanen, etiska fonder och alla andra likadana initiativ.

Jag har helt enkelt ingen god erfarenhet. Det känns som om det rapporteras om så kallade skandaler inom dessa områden alldeles för ofta, det får mig att tro att det inte är skandaler det handlar om utan snarare en norm. Det blir först en skandal när någon kommer på det.

Vi skadar nog alla moder jord lika mycket. Vissa av oss förstår detta och ser det i vitögat (för att sedan bli antikapitalister), andra väljer att gömma sig bakom diverse etiska och moraliska klistermärken. Någonting jag finner lika naivt som det låter.