Min syster är moderat

Snackade med lillsyrran idag och fick reda på att hon, genom skolan, fått testa sig själv på den politiska skalan och sedan kommit fram till att hon är moderat. I veckan skall hon debattera för sitt parti inför klassen och på så sätt lära sig hur politiken fungerar och vad hennes parti står för i de olika frågorna.

Hon pratar med mig med skrattet i halsen, hon vet nämligen var jag står politiskt.

Som ansvarstagande och kärleksfull storebror är jag självklart inte sen med att stötta min syster. Det är grymt att hon redan nu vet vart hon står, alldeles för unga ungdomar kan inte ens definiera ordet politik. Jag ger henne tips om hur hon ska handskas med vänsternissarna och ta hem poäng i debatten.

Vi avslutar samtalet och jag funderar på den här valperiodens alla skandaler. Tänk om alla hade respekterat varandras åsikter? Tänk om den här partifanatismen aldrig funnits? Tänk vilket politiskt klimat vi kunde haft? Ett klimat där idiologier får plats, där intressanta diskussioner och intelligenta debatter förs och där vi alla inte nödvändigtvis behöver hålla med våra motståndare men där vi alltid respekterar varandra.

Det känns som om det inte borde vara så svårt, men efter årets valrörelse är känslan den att jag pratar om ett utopi.