Microsoft erkänner Xbox 360-fel

xbox-360.jpgAv en outgrundlig anledning (nåja) har Microsoft hittills envisats med att utmåla Xbox 360 som Guds Gåva Till Folket. Istället för att ödmjukt erkänna maskinfel har företaget istället beskyllt sina kunder för de fel som uppstått.

En oväntad vändning har nu kommit tack vare det nederländska konsumentprogrammet "Kassa" (tänk Plus). Här har Microsoft äntligen erkänt att konsolen i vissa fall kan skada de skivor som spelas på den. Det här ska bero på avsaknaden av en stötdämpande kudde i en komponent i läsaren. En till två miljoner konsoler sägs ha detta fel, ändå vägrar Microsoft att byta ut de felaktiga konsolerna för att istället hänvisa till reparationer.

Som ett första erkännande kan vi kunder känna oss rätt nöjda. Nu är det upp till oss att kräva ersättning för de skivor som skadats på grund av konsolen för att i ett andra steg kräva ett byte av den felaktiga konsolen. Här i Sverige har vi konsumentlagar som skyddar oss, jag tror därmed att problemen inte borde vara för stora.

Vidare är det dags att pressa Microsoft på frågan om det ökända Ring Of Death. Vi har rätt att veta varför våra konsoler fryser, kraschar och går sönder. Många gamers glömmer att det är vi som gör Microsoft en tjänst genom att köpa deras produkt, det funkar inte tvärtom. Därför har vi rätt att ställa krav när vi betalar för en produkt som sedan visar sig vara undermålig.

Läs mer om Microsofts erkännande hos News for Gamers. Läs sedan på om dina rättigheter hos Konsumentverket.