Livet på sex ord

Ernest HemingwayNi har säkert hört talas om Ernest Hemingways sexordsroman: "For sale: Baby shoes. Never worn." Det påstås att Hemingway ansåg att det var hans bästa verk.

Det finns onekligen en charm i att vara så kortfattad som möjligt. Tidningen Wired lät år 2006 diverse sci-fi-, skräck- och fantasypersonligheter skriva sina egna sexordsromaner. Bland dessa kunde man hitta sådana guldkorn som Eileen Gunns "Computer, did we bring batteries? Computer?" och James Patrick Kellys "We kissed. She melted. Mop please!".

Vi vanliga dödliga har självklart också fått chansen att skriva sex magiska ord. Smith Magazine lät till exempel läsarna beskriva sina liv på sex ord. Responsen lät inte vänta på sig och projektet ledde till en bok.

I Sverige är det journalisten och föreläsaren Jenny Eklund som nu försöker föra in fenomenet i vårt medvetande. I bloggen "Ditt liv på sex ord" får du och jag skicka in våra historier.

Själv beskrev jag mitt liv som "Vad gör jag här? Jaså det...". Det lät bra, då, när jag skrev det. Nu är jag inte alls säker på om jag hade valt samma sex ord. Det är lite roligt det där. Humöret spelar en väldigt stor roll.

Hur skulle du beskriva ditt liv med sex ord?