Leif Eriksson vägrar att flytta på sig

Leif ErikssonFör 45 år sen köpte den amerikaskandinaviska folkgruppen i Seattle en staty av vikingen Leif Eriksson. Detta för att uppmärksamma teorin om att det var vikingarna som först hittade Amerika, 500 år innan Columbus gjorde det.

Staden Seattle tyckte aldrig om statyn, de ansåg att den inte var tillräckligt distinktiv och att uppsättandet av statyn kunde inspirera andra folkgrupper att sätta upp sina egna statyer. Därför placerade statyn i skymundan i Shilshole Bay[1].

I tisdags var det efter många om och men dags för statyn att tas ner. Trodde man. Istället har Leif Eriksson visat sig vara en väldigt envis viking som vägrar att flytta på sig - trots lyftkvarnar och annat otyg. Detta skriver CNN.

Ett andra försök att ta ner statyn sattes igång under onsdagen, men misslyckades. Under torsdagen skulle ännu ett försök ta plats, tyvärr rapporterar inte CNN om vad som hände då, man skulle annars kunna tro att en så pass stor nyhetskanal varit duktiga på uppföljning.

Är man poetiskt lagd kan man hoppas på att Leif Erikssons staty fortfarande står kvar exakt där den är. Man ruckar inte på en viking bara så där.

  1. Bara jag som läser Shithole Bay? []