Klimatmanifestationen

eiffelDen franska miljöorganisationen Planet Alliance ville igår uppmärksamma problemet med den globala uppvärmningen genom att släcka världen i fem minuter.

Roligt att se att det var fler än jag som tyckte att det var en löjlig PR-kupp. I Sverige ökade nämligen elförbrukningen istället för att minska, jag antar att vi ville balansera upp det hela.

Ok, ett nedsläckt Eiffeltorn ser häftigt ut på nyheterna, men var är den egentliga nyttan med denna manifestation? Har man gjort sitt om man släckt ner hemma de där fem minuterna mellan 19:55 och 20:00? Blir man en bättre människa av det? Svaret är uppenbart. Nej. En PR-kupp förblir en PR-kupp - utan minsta nytta för jordens klimat.

Ett desto starkare manifest är FN:s klimatpanels rapport om den globala uppvärmningen. Tidiga indikationer pekar på att klimatpanelen kommer att skuldbelägga människan. Det är starkt och riktigt. Ingen kan förneka att den industriella revolutionen har fört mycket gott med sig, samtidigt tror jag att vi människor är tillräckligt mogna för att även erkänna nackdelarna, och kanske i slutändan göra något åt dem.

Bra för övrigt att vi har föredömen i en minister som använder ett jetflyg som sin personliga taxi. Det är starkt. Kudos Anders Borg!