James Bach superstar

Morgonen spenderades med en föreläsning av Exploratory testing-gurun och agilefantasten James Bach. En fantastisk talare och inspiratör.

En testare som alla oss andra egentligen, med en enda stor skillnad. Bach säger det bäst, det som särskiljer honom från oss är hans förmåga att sätta ord på det han gör. Och som retoriker är han svårslagen.

James Bach är inte så kontroversiell som man kan tro. Han avskyr V-modellen och tycker att ISTQB-certifieringen är slöseri med tid. Hans argumentation har dock sina poänger, ur testsynpunkt det vill säga, och det är det jag faktiskt är intresserad av.

Efter föreläsningen är jag mer övertygad om än någonsin att det bästa för branschen är agil utveckling och test. I en perfekt värld kan man skriva krav, specca, designa, koda felritt och sen testa för att bekräfta att så är fallet. Men världen är inte perfekt. Ju förr företagen inser detta desto bättre. Med en agil arbetsmetod är man beredd på förändringar, ja, man förväntar sig sådana till och med - och med test med i leken från dag ett ser man dessutom till att inte tappa kundfokus.

Den som är intresserad av att försöka förstå varför agil utveckling och test är ett kraftfullt vapen borde verkligen lyssna på James Bach, vilket för övrigt är ganska lätt då Bach är en flitig bloggare.