Idag pirat, imorgon?

Min röst i EU-valet gick denna gång till piratpartiet. Det var inget lätt beslut. Jag har annars röstat på samma parti i de val som funnits sedan jag fyllde 18, den här gången kändes det dock motiverat att bryta traditionen. För hur än jag vänder och vrider på det är internet en stor del av mitt liv - och det parti som representerar min syn på internet, integritet, upphovsrätt och patenträtt (dock ej fildelning, men det är en annan fråga) är piratpartiet.

Dessutom tror jag att en mandatstol eller två till piraterna skulle sända en ganska stark signal till EU.

Det finns argument om att piratpartiet är ett enfrågeparti. Och även om partiet inte är det, utan snarare ett politiskt områdesparti, så har jag personligen inga problem med att rösta pirat ändå. Här får jag nämligen en möjlighet att skicka en egen lobbyist rakt in i EU:s hjärta. Något som är få förunnat om du inte är en industri med ett intresseorgan. Demokratin ger mig här ett verktyg att lobba för ett öppnare och friare internet. Den chansen tänker jag inte missa.

Ett annat argument mot piratpartiet har varit att partiet tänker rösta som sin partigrupp i alla frågor utom just de piratfrågor som man går till val på. Det argumentet borde ha skjutits ner i samma stund som det uttalats. Säg mig det parti som inte röstar som sin partigrupp? Det är ju därför partigrupperna funkar, för att nationella partier går med i dem och röstar enligt majoritetens önskningar, några gånger i kollision med deras egna väljares viljor.

När det gäller personrösten så valde jag att kryssa för Amelia Andersdotter. Det är framför allt det där youtube-klippet som får vågen att tippa över. Jag vill representeras av en skärpt, påläst och vältalig politiker. Ameila Andersdotter uppfyller mina önskningar. Dessutom är jag hjärtligt trött på vita, medelålders män. Inget illa om Christian Engström i övrigt, men han är ju själva definitionen av en vit, medelålders man. Det går fetbort som kidsen säger.

Kommer jag att rösta på piratpartiet i ett riksdagsval? Högst tveksamt. I vår riksdag, när det räcker med några få skiftningar i stolarna för att ett förslag ska röstar ner eller vinna laga kraft, är ett enfrågeparti en farlig sängkamrat. Jag vill inte råka ut för några otrevliga överraskningar här. Kanske kommer min åsikt att ändras, den som lever får se.

Men idag är jag åtminstone pirat.